Auto-Brewery Syndrome, Otomatik Mayalama Sendromu ya da tıbbi ismiyle mide fermantasyon sendromu olarak isimlendirilen, nadir görülen ve oldukça da ilginç bulacağınızı düşündüğümüz bir rahatsızlık aslında. midesinde aşırı miktarda saccharomyces cerevisiae mayası (Candida albicans, Candida tropicalis ve Torulopsis glabrata mayaları da aynı etkiyi yaratır) bulunan kişilerde görülen oldukça sıra dışı bir rahatsızlıktır. Bu aşırı düzeyde mayalanma sebebiyle karbonhidrat ağırlıklı yiyecekler tüketilmesi sonrasında kişilerin sindirim sistemi içinde alkol üretilmektedir.
Bu sendromu daha iyi anlayabilmek için vücudumuzu biraz daha yakından tanımamız gerekiyor. Vucüdumuzda kendi hücrelerimizin yanı sıra sürekli bizi istila etmeye çalışan zararlı patojenler, sindirim sistemimizde yer alan karşılıklı fayda birlikteliği yaptığımız yararlı bakteriler ve bu vakada karşımıza çıktığı şekilde normalde vücudumuzda barınmayan fakat şans eseri vücudumuza yerlereşen diğer organizmalar bulunabiliyor. Dediğimiz gibi bunların çoğu aslında bizim için zararlı değil aksine oldukça yararlı, bağırsaklarımızda yaşayan çoğu bakteri bizim yapamadığımız birçok işi kolaylıkla yaparak sindirim sistemimizde kendilerine yer buluyorlar, biz de onlara yaşayacak bir ortam sağlamış oluyoruz.
Fakat bir şekilde bu mayanın sindirim sisteminize yerleşmesiyle birlikte bu mayayı midelerinde barındıran kişiler, durup dururken sarhoş oluyorlar. Diyelim ki, sıradan bir yemek yediniz ve kesinlikle alkol tüketmediniz. Fakat yemek yedikten bir süre sonra pat diye sarhoş oluyorsunuz.Bunun nedeni, midenize ya da bağırsaklarınıza yerleşen mayanın normal metabolik faaliyetleri sonrasında alkol üretiyor olması.
Auto-brewery terimi de tam olarak buradan geliyor. Sizin vücudunuzu bir üretim tesisi olarak kullanıyorlar. Böylece bu üretilen alkol, sindirim sisteminizde üretildiğinden hızlıca kanınıza karışıyor ve bir süre sonra çakır keyif oluyorsunuz.
Spontane Sarhoşluğun Etkileri
Şekerli bir şeyler tükettiğinizde zahmetsizce sarhoş olabilmek ilgi çekici geliyor değil mi? Bunu kontrol edemiyor olmanız ve uzun süreli alkol tüketiminin etkilerini göz önüne alacak olursanız, pek isteyeceğinizi sanmıyoruz.
Ayrıca bu kişilerde geğirme, baş dönmesi, kuru ağız, akşamdan kalma, kronik yorgunluk ve hatta nihayetinde depresyon ve anksiyete gibi psikiyatrik sorunlar da görülebilmektedir.
Fakat korkmayın, bira mayası tüketen herkeste bu sendrom görülecek diye bir şey yok. Aksine bu sendromun prevelansı yani toplumda görülme sıklığı oldukça düşük. En erken tespit edilen vakalar 1950’li yıllarda Japonya’da belgelenmiş, ardından Amerika’da yapılan Barbara Jean Cordell’in yönettiği bir dizi çalışmada kontrol edilmiş ve geçtiğimiz senedeki vakalara bakıldığında dünyanın farklı noktalarında da olsa ancak birkaç örneğin yaşandığını görebiliyoruz.


Barbara Jean Cordell hakkında daha fazla bilgi için: http://www.autobrewery.info/
Otomatik Mayalama Sendromu Olma Olasılığım?
Sebeplerine bakacak olursak, bu mayaların sindirim sistemine yerleşmesinin şu ana kadar tespit edilen temel nedenleri, diğer yararlı prebiyotik bakterilerin floramızda azalması veya Crohn hastası olmanızla ilişkilendirilmiş. Kimi vakalarda 3 yaşlarında çocuklarda bile görülmesi ne kadar tükettiğinizle ilişkili olmadığını, genetik bir faktörden de kaynaklandığını bize anlatıyor. Oldukça da nadir görüldüğünü düşünürseniz, mayalı bira tüketerek bu rahatsızlığa sahip olmanız pek olası durmuyor.
Kaynaklar ve Okuma Önerisi
1. Auto-brewery Syndrome (Gut Fermentation) – Kelly Painter; Kristin L. Sticco.
2. Welch BT, Coelho Prabhu N, Walkoff L, Trenkner SW. Auto-brewery Syndrome in the Setting of Long-standing Crohn’s Disease: A Case Report and Review of the Literature. J Crohns Colitis. 2016 Dec;10(12):1448-1450. [PubMed]
3. My Gut Makes Alcohol!: The Science and Stories of Auto-Brewery Syndrome – Barbara Cordell