Bugün Almanya’da birçok bira festivali düzenleniyor olsa bile, Münih’te düzenlenen Oktoberfest Alman halkı için oldukça özel bir anlama sahiptir. Halk için bu bir bira festivali değil, yazdan kalan son güzel günlerde sevdikleriyle buluşup dostluklarını kutladıkları önemli bir şenliktir.
Zira bugün düzenlenen festival de aslında bir bira festivali olarak başlamamıştı. Daha sonrasında Oktoberfest olarak adlandırılacak olan bu etkinlik, 1810’da Münih’te Saksonya Prensi Ludwig ile Hildburghausen Prensesi Therese’nin evliliğini kutlamak için yapılmıştı. Çift, tüm Bavyera halkını şehrin kapısının önündeki Theresienwiese’na (Therese’nin Çayırı) davet etti. Her biri yemek, bira, geçit törenleri ve müzikle dolu dolu geçen 5 harika günün ardından, finali o dönemin en meşhur etkinliği olan at yarışı süslüyordu. O yıl her şey o kadar iyiydi ki, bu basit düğün kutlaması yerini her yıl kutlanacak, tüm halkı bir araya getiren bir karnavala bırakmıştı. Bir bakıma yaptıkları hasadı kutladıkları bu tarım şenliği, festival için şehre gelen turistlerin de bölge ekonomisine katkıda bulunduğunu gördüklerinden devam ettirmek istemişlerdi.


Gelelim 2018’de 7 milyon litre servis edilen, dünyanın her yanından insanın bir yudum tatmak için koşarak geldiği biranın özelliklerine…
Bu festivalde, ilk düzenlendiği andan itibaren koyulan bir kural sebebiyle sadece Münih’in en büyük altı yerel bira üreticisi bira servis edebilme hakkına sahip: Spaten-Franziskaner, Hacker-Pschorr, Hofbrau Munchen, Augustiner, Lowenbrau, ve Paulaner. Elbette bu kuralın koyulmasının ardından geçen yıllarda, birçok bira fabrikası daha bu bölgede kurulmuş fakat festival yönetimi, geleneksel yapıyı bozmamak için bu firmaların bira sunmasına izin vermiyor.
Märzen ve Festbier'in Doğuşu
Geleneksel Alman biraları oldukça bölgesel bir yapıya sahiptir. Bir bölgedeki yerel bira fabrikaları tamamen aynı tarzda bira üretimi yaparlar. Münih’in orijinal altı bira fabrikası, Oktoberfest için şimdilerde märzen olarak adlandırdığımız birayı ürettiler: birinci sınıf maltlardan yapılan zengin, kızarmış bir amber lager. Ancak Oktoberfest’e katılım git gide arttıkça, bira imalathaneleri böyle pahalı ve zaman alan bir biranın kitlelere hizmet etmek için ideal olmadığını fark etmeye başladılar.
Ayrıca, lezzet eğilimleri de zaman içinde değişmeye başladı. Gerçek bir märzen çok maltsı, oldukça gövdeli bir biradır ve herkesin olabildiğince içmesini sağlamak isteyen üreticiler daha hafif biralar üretmeye yöneldiler. Böylece, bira fabrikaları tariflerini biraz değiştirdi ve şimdi sık sık festival birası olarak nitelendirilen Festbier adlı tarzı geliştirdiler. Festbier, renk ve gövde bakımından bir märzen’e göre daha hafiftir, malt tadı ve alkol oranı daha düşüktür. Malt tatlılığına sahip lezzetli bir bira olmasının yanında içimi de çok daha kolay. Böylelikle litre litre içmek isteyeceğiniz türden bir stil yaratılmış oldu.
Bira fabrikaları daha önce tariflerini hafifletmeye başlamış olsa da resmi olarak 1990 yılında Festbier, Märzen’in yerine festival birası olarak sunulmaya başlandı. Bugün büyük oranda Festbier biraları servis edilese de farklı çadırlarda Helles, Dunkel, Radler, Hefeweizen ve Alkolsüz bira da servis edilmektedir.


Her ne kadar Märzen’e kıyasla Festbier biralarının daha hafif yapıldığını söylerken yanlış anlaşılmasın, gövde olarak hafif olsa da Oktoberfest için üretilen biralar bu festivale özel olarak üretiliyor. Yani çadırların içinde içtiğiniz biralar normalde şişelenen biralardan biraz daha alkollü oluyor, genellikle %6 alkol içeriyorlar.
Oktoberfest Bira Nasıl İçilir?
Yazımızın başında Oktoberfest’in Alman halkı için özel bir anlama sahip olduğundan bahsetmiştik, yazının sonuna gelirken bu festivalde sunulan litrelik biraların nasıl içildiğinden bahseden ufak bir videoyla sonlandıralım istiyoruz.
Unutmayın ki bu festival içip sarhoş olmaktan ziyade yazdan kalan son güzel havalar hala devam ederken, güzel biraların tadının çıkartıldığı en keyifli zamanlardan biri. Siz de yazdan kalan bu güzel havalarda dostlarınızla bir araya gelip, güzel biraların tadını çıkartmayı ihmal etmeyin.
Prost!