Almanya’nın bir lager cenneti olduğunu biliyoruz, fakat bazı bölgeler var ki geleneksel ale stillerini koruyup bugünlere kadar getirebilmişler. Köln’deki Kölsch stili de bunlardan biri olma özelliği taşıyor.

Kölsch Bira

Kölsch Biranın Tarihi

Kölsch, aslında görece olarak yeni bir stil. Bu açık renkli, hafif şerbetçiotlu Alman birası yalnızca geçen yüyıldan beri aramızda. Tüm bira çeşitlerini düşündüğümüzde, Kölsch’ün dünyadaki en genç bira çeşitlerinden biri olduğunu söyleyebiliriz.

 

Ale bira üretimi bu bölgede ilk Alman kabilelerinin varlığından beri sürdürülen bir uğraş. Fakat zaman içinde bu stil elbette değişime uğruyor, ilk versiyonları daha çok Mead ve Gruit gibi şerbetçiotu kullanılmadan, bitkisel koruyucularla üretilen biralar.

 

Köln’de ilk şerbetçiotu kullanımına, 1408 yılı civarında başlandığı biliniyor. 19. yy’da malt kavurma tekniklerinin de gelişmesiyle birlikte daha açık maltlar üretilmeye başlanıyor. Bu gelişmeler, aynı zamanda bir Lager istilasını da beraberinde getiriyor. Üreticiler, Lager ve Export biraları tercih edenler ve Üst Fermentasyon yöntemini tercih edenler olarak ikiye ayrılıyorlar. Fakat I. Dünya Savaşı gelip çattığında, hammadde yetersizliğini de beraberinde geliyor. Yeterince hammadde bulamayan üreticiler, daha hafif gövdeli “basit” biralar üretmeye başlıyor ve üst fermantasyon biralar popülerleşiyor. II. Dünya Savaşı sonuçlandıktan sonra 1950’li yıllara geldiğimizde ise; bu bölgede üretilen tek stil olarak yerini sağlamlaştırıyor.

 

Biraz da yapısal özelliklerine bakacak olursak, kuzeni Altbier gibi kendisi de bir “Ale” olma özelliği taşıyor. Ama aynı zamanda bir lager gibi 8-10 hafta dinlendirildiğinden, oldukça berrak ve kolay içimli bir bira karşımıza çıkıyor.

 

Kölsch’ün bir diğer özelliği de, Köln’deki loncanın belirlediği belli kurallar çerçevesinde yapılıyor olması. Yani Almanya’daki üreticiler, sınırları pek zorlamıyor ve bu bölgede üretilen hemen hemen her bira aynı karakteristiği taşıyor. Köln’de neredeyse her barda bulabileceğiniz bu stili, 200 ml’lik ufak bardaklarda servis ediyorlar. Mavi önlüklü, “Köbes” adlı garsonlar, bardak altlığınızı bardağınızın üzerine kapatıp “bu kadar yeterli” mesajını verene dek, sürekli biranızı tazeliyorlar.

Kölsch Profili ve Karakteristik Özellikleri

Kölsch, oldukça açık renkli (3-7 SRM), berrak ve hafif karbonasyona sahip bir hibrit bira. Üst fermentasyonla üretilip, 8-10 hafta kadar lager gibi dinlendirildiğinden, berrak ve hafif bir ürün elde ediliyor. Özellikle yaz aylarında tüketilmesi oldukça keyifli.

 

Diğer Alman biralarına nazaran, orta-düşük şerbetçiotu kullanılarak üretiliyor. Acılığı, 16-34  IBU arasında değişiyor.

 

Özel maltlar kullanılmadığından, asil maltlardan gelen tadı rahatlıkla alabileceğiniz, hafif acılığa sahip kolay içimli bir bira olma özelliği taşıyor.

Stange Bira Bardağı
Stange Bira Bardağı

Yemek Eşleştirmesi

Oldukça hafif olan bu biranın yanında Almanlar genel olarak geleneksel sosislerini tüketmeyi seviyorlar. Hafif asidik yapısı sebebiyle, ızgara balık ve tavuk gibi sossuz, beyaz etlerle de ideal bir eşleştirme yapabilirsiniz.

Popüler Kölsch Biraları

18 Yaşından Büyük müsün?

Siteye erişebilmen için 18 yaşından büyük olman gerekiyor.