Buğday birası, bugün var olan en eski bira stili olduğu söylenebilir. Arpa ve buğday tanelerinin karışımı, düşük-varolmayan şerbetçiotu mevcudiyeti, puslu görünüm ve sıklıkla belirgin maya aromasıyla birlikte, üretilen en eski biraların profiline oldukça benzerdir. Bu köklü biranın yolculuğuna ve değişik yörelerdeki profil farklılıklarına bir bakalım. Bavyera’dan başlayarak Almanyadaki Hefeweizen, Berliner Weisse, Dunkel, Kristal Alman biralarına, Belçika’nın Witbier’ına ve oradan da Amerika’daki örneklerini inceleyelim.


Buğday birası, bugün var olan en eski bira stili olduğu söylenebilir. Arpa ve buğday tanelerinin karışımı, düşük-varolmayan şerbetçiotu mevcudiyeti, puslu görünüm ve sıklıkla belirgin maya aromasıyla birlikte, üretilen en eski biraların profiline oldukça benzerdir. Bu köklü biranın yolculuğuna ve değişik yörelerdeki profil farklılıklarına bir bakalım. Bavyera’dan başlayarak Almanyadaki Hefeweizen, Berliner Weisse, Dunkel, Kristal Alman biralarına, Belçika’nın Witbier’ına ve oradan da Amerika’daki örneklerini inceleyelim.
Buğday birası olarak geçen birçok farklı alt stil olmasına rağmen, hepsi belirli özellikleri paylaşır.
- Buğdayın içinde, arpadan çok daha fazla protein bulunur. Bu sebeple daha yoğun ve uzun ömürlü bir köpüğün oluşmasını sağlar.
- Bu yüksek protein oranı aynı zamanda çoğu buğday biralarında bir puslu (hazy) bir görünüm yaratır.
- Buğday’ın lezzet açısından katkısı az olsa da, damakta belirgin bir şekilde kadifemsi bir his bırakır.
- Buğday biraları oldukça efervesandır ve çoğunun tadı hafiftir, bu da onları harika birer yaz birası yapar.
Hefeweizen
En iyi bilinen ve orijinal buğday birası olarak tabir edilen buğday birası Hefeweizen’dır. Buğdayın bira içerisinde kullanılması, ünlü bira saflığı yasası Rheinheitsgebot’un ilk istisnasıydı. Bu istisna, özellikle asillerin bu tarzın tadını çıkarmaya devam edebilmeleri için verilmişti.
Bu Bavyera tarzı buğday birası soluk ve puslu bir yapıya sahiptir. Şişelenmiş ve filtre edilmemiş halde servis edilir, böylece fermantasyon sırasında kullanılan maya hala biranın içinde kalmış olur. Bu özel maya türü, biranın aromasına ve lezzetine muz ve karanfil notaları katar.
Paulaner Hefe-Weizen
Schneider Weisse
Berliner Weisse
Güney Almanya’daki bira üreticileri buğday biralarının lezzeti ve aroması için mayaya güvenirken, kuzey Almanya’daki bira üreticileri farklı bir teknik kullanırlar. Berliner Weisse, bira mayasının yanında Lactobacillus delbrueckii bakterisini de kullanarak bu efsane birayı yaparlar.
Bu bakteri, baskın bir mayhoşluğa katkıda bulunur. Aksi takdirde, bu bira oldukça hafif ve efervesan karakterdedir. Bu nadir stilin sevenleri genelde aromalı şuruplarla biralarını tatlandırmayı severler. Fakat gerçek tadını algılamak için siz ilk önce sade bir Berliner Weisse deneyin.
Berliner Kindl Weisse
Schultheiss Berliner Weisse
Koyu Renkli Buğday Biraları
İki koyu buğday tarzı vardır: Dunkelweizen ve Weizenbock. Ancak, erken Hefeweizen’ın, Dunkelweizen’e muhtemelen bugünün içilenden daha yakın olduğu tahmin ediliyor.
Dunkelweizen, Hefeweizen gibi çok fazla fermante edilir, ancak kullanılan malt tipik olarak iki koyu çeşitten (Viyana veya Münih maltı) olmalıdır. Bu maltlar kestane rengi kahverengi bir renge katkıda bulunurlar ve Oktoberfest tarzında kullanılan başlıca maltlardır.
Maltın zengin kavrulmuş lezzetlerinin ve Hefeweizen mayasındaki muz ve karanfil notalarının birleşimi harika bir şekilde karmaşık ve tatmin edici tada sahip bir birayı oluşturur.
Weizenbock, daha yüksek gövdeli bir bira olması dışında hemen hemen aynı şekilde yapılır. Fakat alkol içeriği anlamında Bock stiline daha çok benzer.
Dunkelweizen örnekleri:
Franzickaner Hefe-Weisse Dunkel
Ayinger Ur-Weisse
Tucher Hefe Weizen Dunkel
Weizenbock Örnekleri:
Erdinger Pikantus
Schneider Aventinus
Kristal Buğday Birası
Kristal buğday birası, tahmin edebileceğiniz gibi filtrelenmiş bir buğday birasıdır.
Filtreleme, Hefeweizen’de gördüğümüz puslu karakterin yerine kristal berraklığa sahip bir bira olmasını sağlar. Bu işlem aynı zamanda biranın lezzetine ve karakterine katkıda bulunan bazı içerikleri de ortadan kaldırır, bu sebeple kristal buğday biraları normal buğday biralarından çok daha hafiftir. Fakat azalmış olsa da benzer muz ve karanfil notalarını korurlar.
Edelweiss Weissbier
Weihenstephaner
Belçika Witbier
Hoegaarden sayesinde, bu bir zamanlar neredeyse ölü olan bu stil şu an popülerliğini koruyor. Hefeweizen’e benzeyen demonyalı Belçikalılar, Bavyera’nın mayalarına benzer bir mayayı lezzet ve aroma katması için kullanıyorlar, ancak ne kadar benzer de olsa elde edilen karakter belirgin şekilde birbirinden farklı.
Kısıtlayıcı Rheinheitsgebot yasasına tabi olmadan özgürce üretilmiş olan bu stil, portakal kabuğu ve kişniş ile üretilir. Witbier yani beyaz bira, aynı zamanda oldukça taze ve ferahlatıcıdır. Diğer Belçika bira stillerinde de malt halde ve malt hale getirilmemiş buğday içerse de bunlar birer buğday birası olarak kabul edilmezler.
Blanche De Bruxelles
Allagash Wit
Fiat Lux
Amerikan Buğday Birası
Amerikan craft biracıları ise kendi yorumlarıyla yeni bir sentez ortaya çıkarttıklarını söyleyebiliriz. Klasik Hefeweizen tarifini uygulayıp, sadece daha farklı bir maya kullanarak daha az puslu ve oldukça hafif bir buğday birası ortaya çıkartmış oldular.
Sierra Nevada Filtresiz Buğday Birası
Pyramid Hefe Weizen
Meyveli Buğday Biraları
Meyvenin en çok yakıştığı bira stillerinden biri de buğday biralarıdır. Bunun nedeni, buğdayın tattan ziyade gövde dolgunluğu ve kalıcı köpük gibi diğer değerlere katkıda bulunmasıdır. Tattaki gelişim alanı da birçok meyve ve baharatla birlikte denenerek doldurulmaya çalışılmıştır.