Bira Çeşitleri ve Alt Stilleri


Bira çeşitleri temel olarak Ale ve Lager aileleri olmak üzere ikiye ayrılırlar. Bu bira çeşitlerini belirleyen temel etmen ise mayalanma yöntemidir. Ale tipi biralar üst fermantasyon, Lager tipi biralar ise alt fermantasyon ile üretilirler.
Bunun dışında fermantasyon sürecine dahil olan fakat bu iki kategoriye de uymayan doğal mayalanmayla oluşan bira stilleri de mevcuttur.
Bira ailelerinin genel tanımına baktıktan sonra, biranın tadı, rengi ve aroması ile belirlenen farklı alt stillere bir göz atalım. Bu farklılıklar, biranın hangi aileye üye olduğunu belirler.
Tipi Biralar
Bira ailesinin ilk ferdi Ale tipi biralarda; hızlı ve alt fermantasyon sonucu üretilen ve daha ılık (15-24C) sıcaklıklarda fermante olabilen bir maya türü kullanılır. Lager ise daha yavaş ve üst fermantasyon yoluyla düşük sıcaklıklarda (6-13C) çalışan maya ile birlikte üretilir.
Fermantasyon ısısının yüksek olması sebebiyle ester olarak ifade edilen çeşitli meyvemsi tatlar oluştururlar. Bu tatlar elma, armut, muz, ananas, kiraz vb. olarak ifade edilebilir, ancak bunlar belirgin olmaktan ziyade alt notalarda hissedilen tatlardır.
Bu bira ailesine mensup diğer bira stillerinin detayları için:
Tipi Biralar
Günümüzde dünyada -en azından hacmen- en çok tüketilen ve hakim olan bira stili Lager tipi biralardır. Bu altın renkli, damağımızda ferahlatıcı bir etki bırakan ve her market rafında kendisine yer bulan bu stili gelin beraber inceleyelim.
Lager tipi bira, aslında dünyadaki en genç bira çeşitlerinden biridir. Bu genç stil yalnızca 150 yıldır bizimle ve yüzyıllardır tüketilen Ale tipi biraların aksine, şu an dünyada en çok tüketilen bira olarak tüm piyasaya hakim olduğunu söyleyebiliriz. Günümüzde satılan 10 biranın 9’u Lager/Pilsner çeşidi olduğu tahmin ediliyor.
Lager ismi Almanca “lagern” yani “saklamak” terimine dayanıyor. Alman dostlarımızın keşfiyle 1500’lü yıllarda hayatımıza giren bu maya (Saccharomyces Cerevisiae) türü, serin koşullarda usul usul işini yaptığından, uzun sürelerde Lagering yöntemi ya da bir başka deyişle olgunlaşma işlemi, istenmeyen aromaların uzaklaşmasını sağladığından ve biranın son halinin daha da berraklaşması için günümüzde de kullanılıyor.
Peki ya, bu “Saccharomyces Cerevisiae” maya türü nereden geliyor?
Yapılan araştırmalara göre Arjantin’in Patagonya bölgesinden geliyor. Colombian Exchange adı verilen yeni dünyayı sömürme mecerasının bir sonucuyla bizlere ulaşmış diyebiliriz. Avrupalıların hastalık, din ve kölelik götürdüğü Güney Amerika kıtasıdan, bu serüven dizisi sonucunda Avrupa’ya gelen hazinelerden biri de bu maya türü olduğu 2011 yılında yapılan araştırma ile ortaya çıktı.