AltBier ismi, aslında ilk başta merak ettiğimiz detayların çoğunu içinde saklıyor. “Alt” kelime anlamı, Almancada eski anlamına geliyor. İsminin 1838’lerde bu şekilde konulmaya başlamasından da anlayacağınız üzere, aslında yüzyıllar boyunca evrilerek bu dönemde asıl formunu aldığını söyleyebiliriz. Aynı zamanda, en eski yöntemlerden biri olduğunu düşünürseniz, Ale tipi bir bira olduğunu da çıkartabiliriz.


Altbier Stilinin Tarihi
Altbier, aynı zamanda hibrit bir stil. Almanlar, Lager stilini olgunlaştırmadan evvel, yüzyıllar boyunca bu bölgede sadece “Ale” stilinde bira üretiliyordu. AltBier de aynı şekilde üst mayalanma yöntemiyle elde ediliyor, fakat ufak bir nüans var. Uzun dinlendirme yöntemiyle (Almanların Lagern olarak adlandırdığı) üretiliyordu. Üst mayalanma yönteminin ve uzun olgunlaşma sürecinin birleşimiyle her iki stilin ortak özelliklerini yapısında bulundurduğuun söyleyebiliriz.
Kölsch birası, karakteristik özelliklerini doğduğu şehir olan Köln’den alıyorsa, Altbier da özelliklerini Düsseldorf’taki üreticilerin pratiklerinden alıyor. Biraz geriye gidecek olursak, 1200’lerde bu bölgede şerbetçiotu kullanımı yaygın olsa da Köln ve Düsseldorf’taki halk şerbetçiotunun kullanımına epey direniyorlar. O dönem, “eski” yöntemle üretilen Gruit birasını (birkaç bitkisel koruyucunun eklenerek üretildiği bira) daha çok tercih ediyorlar. Tam üreticiler değişime ayak uydurup, şerbetçiotu kullanımına geçmeye karar veriyolar ki, 15. yy’da Lager yönteminin Avrupa’yı ele geçirdiği döneme denk geliyor ve Ale tipi popülerliğini genel anlamda kaybediyor.
Uzunca bir süre popülerliğini koruyan Lager stili, 19. yy’daki buzdolabı ve soğutma sistemlerinin gelişimi gibi teknolojik gelişmelerle de birlikte gelişiyor. Bu gelişmeler, Ale ve Lager stillerinin bir karması olan Altbier’a da yarıyor. 1838’de Düsseldorf’taki Brauerei Schumacher üretici, “Üst fermentasyon lager” ismiyle Rhienland bölgesinin eski stilini tekrar canlandırıyor.
Altbier Profili ve Karakteristik Özellikleri
Altbier, açık bakır renginden, koyu kahverengiye kadar değişen bir renk tonuna sahip olabiliyor. Bunun sebebi üreticilerin genellikle koyu maltlar kullanmayı tercih etmeleri. Bunun yanında, kullanılan maltlardaki protein oranı, kremamsı, yoğun bir köpük oluşumunu da sağlıyor.
Tadına gelecek olursak, birkaç aşamadan oluşan bir demleme metodu kullanıldığından malt özellikleri her daim baskın, hafif ekmek tadını da yanında getiriyor. Noble şerbetçiotları hala geleneksel olarak tercih edildiğinden, meyvemsi aromalar daha düşük yoğunlukta fakat Saaz ve Hallertau’dan gelen acılık, bitkisel ve biber gibi hafif acılık katan aromalar daha üst düzeyde hissediliyor.
Her ne kadar, acılıktan bahsetsek de aslında lager yöntemiyle üretildiğinden genel anlamda malt ve şerbetçiotu harika bir şekilde dengelenmiş bir bira bizi bekliyor.


Yemek Eşleştirmesi
Altbier’in karakteristik yapısı oldukça dengeli olduğundan, rahat bir şekilde birçok yemekle rahatlıkla eşleştirebiliyoruz.
Maltsı ve ekmeksi tatlar barındırdığından, fırınlandığınız ya da tavada pişirdiğiniz tavuk veya balık ana yemek için ideal yemek eşleştirmeleri olacaktır. Az şerbetçiotu karakteristiği barındırdığından, kolaylıkla tatlıların yanında da rahatlıkla tüketebilirsiniz. Karamel, fındık, ceviz aromalı tatlıların yanında denemeniz ayrıca tavsiye ediyoruz.
Popüler AltBier Biraları













